Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2019 08:07 - криво седи - право съди...той
Автор: bojo12345 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

този живот е за смелите image Публикувано на 02.07.2019 / 10:07 КАК И ЗАЩО ВСС ИЗБРА КОМПРОМЕТИРАНА ФИГУРА ЗА ЕКСПЕРТ В ОЛАФ

imageНачалото на март 2019 година: „Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет одобри кандидатурата на Диана Хаджиева – съдия в Районен съд – Петрич, за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF), за вакантна позиция OLAF-D-4. Съгласно функционалната характеристика на посочената позиция, избраният кандидат ще допринася за подкрепа на политиките, включително анализ и изготвяне на правни документи, свързани с Митническия кодекс на Съюза и особено по отношение на аспектите на правоприлагането.“

Изборът на съдийската колегия на ВСС потъна в странна тишина, въпреки че става дума СКАНДАЛНО одобрение на съдия за командироване в ОЛАФ, която е със спорна репутация.

Скандалите около съдия Диана Хаджиева започвнат още с назначението и през 2006 година, като продължават и до днес.

Предвид скандалите, в които се забърква, юристи от Петрич гледат с великодушна ирония и насмешка това, че от една две години Хаджиева започва обучения у нас и в чужбина, както и на изявлението на съдийката, че ще участва в процедура по командироване в OLAF, като не се съмняват, че подобна позиция няма как да бъде направена без дори и елементарно проучване от страна на ВСС.

Защото все пак става дума за представител на България в ОЛАФ, а не за продавач в плод-зеленчук, все пак!

С Решение на ВСС от 12.03.2019 година съдия Диана Хаджиева обаче е одобрена от ВСС за позицията, като документите й са изпратени в Министерство на външните работи за преценка и окомплектоване.

Пита се защо ВСС очевадно не е направил и елементарна проверка на качествата на кандидата, а е работил само на базата на документи, което не само е странно, но и неприемливо?!

Впрочем, скандалните информации около съдия Диана Хаджиева не са конфиденциални, тъй като те могат да бъдат спокойно намерени в медиите.

От тях ясно се вижда, че съдия Диана Хаджиева е работила като секретар - помощник в кантората на съпругата на бившия Предсадетел на Районен съд -Петрич. Докато работи там, учи задочно право в ЮЗУ-Благоевград и го завършва с успех 4.40 през 2003 година. Полага изпит за юридическа правоспособност през април 2004 година. През лятото на 2005 година в Районен Съд – Петрич се обявава конкурс за назначаване на съдия по документи, като обективното изискване е кандидатите да имат 2 години юридически стаж.

Документи тогава подават 19 юристи.

Въпреки това обаче, най-изнедадващо комисия в състав тогавашният Предсадетел на РС – Петрич, неговият доверен зам. председател и Председателят на Окръжен Съд – Благоевград, който е и кум на шефа на Районен съд – Петрич, предпочита за съдийското място Хаджиева.

Скандалното е и че Диана Хаджиева е работила в кантората на  съпругата на председателя на Районен съд – Петрич, което самата тя признава в свое интервю.

Абсурдният начин на провеждане на самото изслушване личи пък в изявлението  на Председателя на БОС пред в. Струма в негово интервю.

Въпреки странния подбор, ВСС назначава Диана Хаджиева за съдия със свое Решение от март 2006 година. Като дори към момента на това решение /а за момента на обявяване и провеждане на конкурса да не говорим! /, Хаджиева обективно не е отговаряла на обективното изискване за стаж.  И елементарната сметка го показва, тъй като тя придобива правоспособсност през април 2004 година, а е гласувана за съдия – през март 2006 година.

Ако назначаването беше единствения проблем около Хаджиева, човек да си затвори очите, но проблемите със съдийката не само не спират, но ескалират.

Изведнъж Диана Хаджиева, която е с „незначителен и спорен стаж“ – /това е  цитат от доклад на официална комисия на ВСС по преблемите на съдебната система в Благоевградска област – т.н. наречения доклад „Сукнаров“/ започва да гледа огромен брой дела, със стотици повече от другите съдии /въпреки компютърното разпределение???/, като много често гледа и най-важните дела на адвоката, в чиято кантора е работила.

Според един местен депутат към онзи момент – Яне Янев, създавайки тандема „ДХ“  – съдия Диана Хаджиева – адвокат Димитрина Харамлийска. Диана Хаджиева е главно действащо лице и в т.н. скандал „Баджанака“, свързан с мега-делото „Пътни такси“, в което се оказва, че  съдия от Районен Съд – Петрич контактува с посредник, който пък от своя страна звъни на подсъдимите по делото. По скандала има обширна статия във в. „168 часа“  озаглавена „Нашио съдия ке опраи работата“. Впрочем, тази статия е цитирана и в доклада на ВСС, за който писахме по-горе.

И сега ВСС трябва да отговори на простичките въпроси:

Редно ли е подобни кандидати да представляват България в ОЛАФ?

Редно ли е ВСС да не прави задълбочени проверки на кандидатите и да ги прави проформа и на базата единствено на документи?

Редно ли е да няма механизми, разкиращи параметрите на тези проверки, за да не се стига до подобни случаи?

Според юристи нужно е второ /финализиращо процедурата/ решение на ВСС по отношение на представителите ни в ОЛАФ.

Свършиха ли се юристите у нас, че пак ще се излагаме по света, залагайки на компрометирани кандидатури?

И най-важният въпрос – дали е случайна тази „небрежност“ и „безхаберност“ на Висшия съдебен съвет?!

Afera.bg




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3630433
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031